Іван-чай ферментований
Іван-чай - це напій, який прийде до смаку багатьом шанувальникам натуральних трав'яних чаїв. Його назва - однойменна з назвою рослини «Іван-чай» (хаменерій, кіпрей), з якого власне і виготовляється. Завдяки біологічно активним речовинам, що містяться в рослині, чашка такого чаю не тільки буде смачною, але й корисною.
Корисні властивості ферментованого Іван-чаю
Правильно організоване технологічне виробництво при обробці сировини, дозволяє максимально зберегти вітаміни і біологічно активні речовини. Прийнято вважати, що завдяки ферментації, корисні властивості чаю розкриваються в більшій мірі. При ферментації Іван-чай збагачується білком, що збільшує його протизапальні властивості.
Як заварити ферментований Іван-чай
Заварювати чай бажано в заварнику, ємність потрібно обдати окропом і потім покласти одну чайну ложку заварки з розрахунку на чашку води. У заварник заливається вода на третю частину ємності. Через 5 хвилин окріп доливається. Укутувати ємність не потрібно. Після 10 хвилин вміст заварника необхідно злегка збовтати - це активізує дію ефірних олій. Тепер можна наливати чай в чашку і насолоджуватися його смаком. Для заварювання можна також використовувати френч-прес. Залежно від смакових уподобань можна класти заварки як більше, так і менше.
Також можна заварювати чай холодним способом. Для цього столову ложку заварки заливають літром холодної води. Необхідно витримати напій протягом 12 годин. В таких умовах зберігається ще більше корисних властивостей Іван-чаю.
Іван-чай можна пити щодня, його вживання не має обмежень. Один і той же чай можна повторно заварювати.
Чим відрізняється ферментований Іван-чай від неферментованого
Виходячи з того, яка технологія при виготовленні чаю застосовувалася, він може бути: чорним, зеленим і червоним. Смакові якості різновидів відрізняються. Після того, як листя чаю зібрані, їх зав’ялюють. Коли сировина перестає хрустіти і ламатися - етап вважається завершеним. Далі проводиться скручування листа. Так змінюється структура сировини і починає виділятися сік.
Процес ферментації, тобто окислення власними ферментами, починається вже на стадії зав'ялювання і скручування листа. Закінчується висушуванням листя або прожарюванням. Колір чаю буде визначатися кількістю часу, протягом якого відбувалося бродіння соку сировини. Просмаження перешкоджає подальшому процесу окислення:
- Слабоферментований чай (зелений), з малим ступенем окислення вдасться в тому випадку, якщо лист окислявся від 3-х до 6-ти годин.
- Напівферментований чай (червоний), із середнім ступенем окислення - від 10-ти до 16-ти годин.
- Ферментований чай (чорний), з високим ступенем окислення - від 20-ти до 36-ти годин.
- Неферментований чай - це підв'ялений і висушений чай.
Як зберігати ферментований Іван-чай
Ми пропонуємо Іван-чай в спеціальній двошарової упаковці: верхній шар з крафтового паперу, внутрішній - поліетилен. Така упаковка зберігає чай у первинному стані. В інших випадках Іван-чай слід пересипати в скляну ємність з кришкою або ж в керамічну. Металеві ємності для зберігання небажані - втрачаються корисні речовини продукту. У місці для зберігання не повинно бути підвищеної вологості (рекомендується - 70-80%) і високих або низьких температур повітря (рекомендується - 15-20°С).
Іван-чай, безсумнівно, корисний для організму людини. Це підтверджує і багаторічний народний досвід і дослідження фахівців. Тому, купуючи наш продукт, ви піклуєтеся про своє здоров'я.